Hep Aynı Ruh Hep Farklı Yarış - Baja Troia Türkiye 2022
Senelerdir yaptığımız aynı yarıştı.
Senelerdir yaptığımızdan çok farklı bir yarıştı.

Etaplar aynı köylerden geçiyordu.
Etaplar tamamen farklı yerlerdeydi.

Parkur sert virajlar, uzun düzlükler ve geniş toprak yollarla hız ağırlıklıydı.
Parkur sert bumplar, su geçişleri, kanallı ve kaya geçişli noktalarla yavaş ve off-road ağırlıklıydı.

Parkurları seçerken yarışmak için en mantıklı rotayı aradık.
Parkurları biraz uzatıp en yeşil ağacın, en mavi barajın, en güzel deniz manzarasının yanından geçirdik.

Tanıdık yarışçılar geldi.
Yabancı yarışçılar çoktu.

Senelerdir uluslararası bir yarış yapıyorduk.
Bu sene FIA Aday Yarışıydık.

Bu sene Baja Troia Türkiye tarihi belirlenip ilk planlamalara başladığımız günlerde hepimizi heyecanlandıran bir gelişme oldu. Baja Troia Türkiye takvime, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından Avrupa Cross-Country Baja Kupası aday yarışı olarak girdi.

 

Birden her sene yaptığımız ve artık gözü kapalı organize edeceğimize inandığımız yarışa farklı bir gözle bakmaya başladık. Etaplar, Yol Notları, Kurallar ve uygulamaları, Ralli Merkezi seçimi, Servis Alanının düzenlenmesi, her başlıkta omuzlarımızda farklı bir sorumluluğun ağırlığını hissettik. Kolay değil, bir sınav bekliyordu bizi ve bu sınavı atlatırsak, Türkiye’nin FIA takvimine giren ilk off-road organizasyonu olarak başlayacaktık yeni sezona.

Aylar öncesinden Çanakkale’de hazırlıklar başladı. Orman içinde, dağlarda yüzlerce kilometre yol tepildi. Sonra yüzlerce kilometre daha. Harika parkurlar bulundu, vazgeçildi, başkaları bulundu. Yol notları hazırlandı, yağmurlar yağdı, tüm yollar değişti, yol notları bir daha hazırlandı. Çanakkale merkez olmak üzere 70 km çapında bir alan yarış alanı olarak not edildi defterlerimize.

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi gereksinim duyduğumuz birçok konuda desteklerini esirgemedi. Ralli Merkez ve Servis Alanı olarak İl Özel İdare Binasını kullandık. 4 gün boyunca personelden çok Baja ekibi dolaştı koridorlarda.

Ve 22 Eylül’de start aldık…

Önce kısa bilgileri verelim yarışla ilgili;

Baja Troia Türkiye 22-25 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Off Road Kulübü tarafından 2022 Doğu Avrupa Offroad Serisi son yarışı olarak Çanakkale’de düzenlenendi. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi katkılarıyla düzenlenen organizasyona, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve Polonya’dan toplam 42 araç ve 84 sporcu katıldı.

FIA Cross-Country Bajas European Cup Aday Yarış statüsüne alınan organizasyonun her yönü ile değerlendirilmesi için FIA tarafından bir gözlemci gönderildi. İsveçli FIA Gözlemcisi Mr. Raymond Johansson etkinliğin her aşamasında yarış sahasında oldu.

Ekipler

Yarış Ralli ve Raid klasmanlarında koşuldu. Ralli grubunda ise SSV ve Otomobil (T Grubu) alt kategorilerinde kupalar verildi.

SSV Grubunda 12 ekip start aldı. SSV’lerde Polonyalı ekibin kullandığı Polaris Quady dışında tüm ekipler Can-Am Maverick ile yarıştılar. 23 ekibin katıldığı T Grubunda ise Mitsubishi’ler ağırlıktaydı.

Bu sene Türkiye, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve Polonya’dan toplam 42 ekip start aldı. Ralli Art 7 araçlık ekibi ile katılırken, Rally Raid Team Türkiye 6 araçla, Bant Boru Off Road Team 1 araçla katılım sağladı.

7 aracın start aldığı Raid grubunda bu sene ilk kez İtalyan bir ekip de yer aldı.

Etaplar

Baja Troia Türkiye’de, Ekipler Bayramiç, Terziler, Kuşçayırı, Karapınar ve Salihler rotasında yer alan ve toplam 900 km uzunluğunda olan 8 özel etapta mücadele etti.

Şehir merkezinde Kipa yanındaki geniş arazide oluşturulan parkurda Sıralama Turları ve TROIA Super Seyirci Etabı koşuldu. TROIA Etabında Start çizgisinden aynı anda çıkan 2 araç, birbiri ile kesişen toplam iç ve dış parkurları 3 kez geçerek finiş çizgisine en kısa sürede gelmek için yarıştılar. Parkurların kesişim noktasında yer alan tünel ve köprü geçişi özellikle ilgi odağı oldu.

Destekçilerimiz

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) destekleriyle düzenlenen organizasyona Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi de tam destek verdiler. Ana Destekçimiz MAJOR dışında Terzioğlu Vakfı, Büyük Truva Oteli, TMS Grup, Mega Metal, Boz Tıbbi Malzeme, Ender Mağazaları, HIC Industrial Solutions, Noccar, Tekfil, Pesent’e, Eko Sistem, EnkayModa organizasyonumuzun kusursuz işleyebilmesi için yanımızda yer alıyorlar. Numberone Radyo ve TV de Medya sponsorumuz olarak destek verdi.

İlk Gün, İlk Etaplar

Organizasyonun Ralli Merkezi ve Servis Alanı olarak düzenlediği Çanakkale İl Özel İdare’de Teknik ve İdari kontrollerini tamamlayan araçlar, Sıralama turları için 17.00’de Terzioğlu Vakfına ait arazide kurulan Özel Seyirci Parkurunda sıralandılar. Ekipler ikişer ikişer start alarak, en iyi süreleri yapmak için birbirleri ile mücadele ettiler.

En iyi zamanları SSV sınıfında yarışan ekipler gerçekleştirdi. Geçici sonuçlara göre Polaris Quady ile yarışan Polonyalı ekip Tomasz Bialkowski – Darius Baskiewicz 02:16:00 ile en iyi zamana imza attılar. Onları Can Am Maverick ile yarışan iki ekip takip etti. İkinci en iyi zamanı 02:20:70 ile Bulgar ekip Murat Kapanoğlu – Aleksandar Trendafilov, 3. En iyi zamanı Yağız Birinci – Ali Emre Yılmaz yaptı.

Sıralama Turlarının ardından Çanakkale Kordon’da hazırlanan Seremonik Start takının arkasında sıralanan 42 araç, renkli görüntüleri ile büyük bir kalabalığı başına topladı. Çanakkale Valisi Sayın İlhami Aktaş ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Sayın Eren Üçlertoprağı’nın da katıldığı muhteşem törende yarışçılar seyircilerin alkışları arasında Tak’ın altından geçerek Servis alanına gittiler.

İkinci Gün, Mücadele Hızlanıyor

23 Eylül Cuma, yarışın ikinci gününde Ekipler Salihler köyü civarında start alacak DARDANOS 1 ve 2 Etaplarında yaklaşık 230 kilometre Özel Etap geçtiler. Tamamı orman ve dağ yollarında hazırlanan etapların sonunda yeni sıralamalar belli oldu.

Otomobil sınıfında Mitsubishi L200 ile start alan Batuhan Korkut – Mert Tepe günü lider tamamlarken, Suzuki Grand Vitara ile yarışan Mert Becce – Sertaç Tatar ikinci ve Mitsubishi Pajero ile İtalyan ekip Moro Stefano – Manoni Daniele da üçüncü sırada yer aldı.

SSV sınıfında ise Bulgaristan’dan Murat Kapanoğlu – Aleksandar Trendafilov günün en hızlısı olurken, Türk ekip Mert Öztiryaki – Ömer Güneş ikinciliği ve yine Bulgaristan’dan Vladislav Velkov – İliyan Georgiev üçüncülüğü elde etti.

Geçen yılın birincisi ve bu yılın iddialı ekiplerinden Polonyalı Tomasz Bialkowski – Dariusz Baskiewicz aks keserek yarış dışı kaldı. Seyirciler arasında da sıkı takipçileri olan ekibin yarışı terk etmesi üzüntü yarattı.

Raid Grubunda Toyota Hi Lux ile yarışan Caner Okumuş – Ertuğ Örentel ekibi ilk sırada yer aldı. Onları yine Toyota Hi Lux ile İlker Erdoğan – Orhan Doğan ve Lada Niva ile yarışan Ersin Sezgin – Enis Sezgin ekibi takip etti.

Mekanik ve elektronik sorunlar yaşayan ve etabı tamamlayamayan ekipler ertesi gün Süper Ralli haklarını kullanarak yarışa devam ettiler.

Üçüncü Gün, Off-Road Başlıyor

24 Eylül Cumartesi, Baja Troia Türkiye’nin üçüncü gününde mücadele, Ortaca, Serciler, Karapınar bölgesinde yer alan 85,40 kilometrelik MARPESSOS etapları ve Çanakkale şehir merkezindeki çift kalkışlı TROIA seyirci özel etabı koşuldu.

Cuma günü hız ağırlıklı etaplarda yarışan ekipler, 24 Eylül Cumartesi Ortaca, Serçiler, Karapınar üçgeninde koşulan off-road ağırlıklı kısımları da olan MARPESSOS 1 ve MARPESSOS 2 etaplarını kat ettiler. Özellikle yabancı yarışçıların çok zevk aldıklarını belirttikleri bu etaplarda yoldan aşağı uçan ve takla atan ekipler de oldu. Yarış heyecanına kapılan ve Road Book’ta özellikle işaretlenmiş tehlikeli noktalara hız kesmeyip yüksek süratlerle giren ekiplerden bir kısmı da araçlarından bazı parçaların kırılıp eksildiğini fark ettiler.

Çanakkale merkezden yaklaşık 30 km uzakta Özel Etap Startı alan yarışçılar arasında yarışı tamamlayamayan ve sorun yaşayan ekiplere SOS ve Rescue araçları ile müdahale yapıldı.

10.35’de eski KİPA önündeki Terzioğlu Vakfı arazisinde kurulan TROIA Etabına seyirciler yoğun ilgi gösterdi. Redbull’un müzikler ve anonslarla renklendirdiği etapta oldukça heyecanlı bir yarış yaşandı. Start çizgisinden aynı anda çıkan 2 araç, birbiri ile kesişen iç ve dış parkurları 3 kez geçerek finiş çizgisine en kısa sürede gelmek için yarıştılar. Parkurların kesişim noktasında yer alan tünel ve köprü geçişi özellikle ilgi odağı oldu. Parkur, araçların yüksek hızlara çıkmasına izin veren virajlı yapısı, köprü geçişi ve tünel geçişi ile seyircilere heyecanlı görüntüler sundu.

Baja Troia Türkiye 3. Günün ardından SSV sınıfında Can Am Maverick ile Bulgar ekip Murat Kapanoğlu – Aleksandar Trendafilov ilk sıraya yerleşirken, 2. Sırada Mert Öztiryaki Ömer Güneş, 3. Sırada Rally Raid Team Türkiye Eylem Tekin – Nuri Peri yer aldı.

Otomobil grubunda Rally Raid Team Türkiye Mert Becce – Sertaç Tatar ilk sırada yer aldı. Onu Mitsubishi Pajerolar ile yarışan iki ekip takip etti. 2. Sırada İtalyan Antonio Ricciari – Marosi Simona, 3. Sırada İtalyan Moro Stefano – Manoni Daniele yer aldı.

Raid grubunda da ilk sırada Lada Niva ile Erdem Ömür – Kerem Kileci, 2. Sırada Ford Ranger ile Ahmet Terece – Ulaş Germen, 3. Sırada Toyota Hi Lux ile Caner Okumuş – Ertuğ Örentel yer aldı.

Dördüncü Gün, Kazananlar Belli Olmaya Başlıyor

Baja Troia Türkiye’de son gün Bayramiç çevresinde yer alan 177,5 km uzunluğundaki GORDOS etabı geçildi. Seyircilerin rahat ulaşımı ve seyredebilmeleri için uygun noktalar içeren etapta özellikle gölet çevresinde yer alan su geçişleri muhteşem görüntüler verdi.

GORDOS etabının ardından çift kalkışlı TROIA Seyirci Etabı son etap olarak geçildi. Bu kez binlerce seyirci etabın çevresinde yoğun olarak tezahürat yaptılar. Özellikle yarışı en güzel noktadan izleyebilmek için anne babaları ile çekişen minik seyirciler, geleceğin off-road’cuları ve yarışçıları olarak hafızalara kazındı.

Yarışın tamamlanması ardından yarışçılar için organizasyonun en güzel anı geldi. Kupa Töreni.

Dev Sahnede Ödül Töreni

25 Eylül akşamı Truva Atı önündeki dev sahnede düzenlenen Baja Troia Türkiye 2022 Ödül Töreninde, dereceye giren ekiplere kupaları verildi. Belediye Başkanı adına Mehmet İrfan Mutluay, GSGM Müdürü Ömer Kalkan, FIA Gözlemcisi Raymond Johansson yarışçılara kupalarını takdim ettiler.

24 aracın tamamlayabildiği zorlu yarış sonunda Otomobil (T) kategorisinde Rally Raid Team Türkiye adına yarışan Türk ekip Mert Becce – Sertaç Tatar birinciliğin sahibi oldu. Becce-Tatar ekibi, bu derece ile bu yıl Doğu Avrupa Offroad Serisi Birinciliği’ni de kazandı. Otomobil kategorisinde İtalya’dan Antonio Ricciari – Morosi Simona ikinciliği ve yine İtalya’dan Moro Stefano – Manoni Daniele üçüncülüğü elde etti.

SSV sınıfında ise Bulgaristan’dan Murat Kapanoğlu – Aleksandar Trendafilov ilk sırayı elde ederken, Mert Öztiryaki – Ömer Güneş ikinci ve Diren Üykü – Baran Aşkın da üçüncü oldular.

Raid kategorisinde birinciliği Erdem Ömür – Kerem Kileci ekibi alırken, ikinci Ahmet Terece – Ulaş Germen, üçüncü Ersın Sezgin – Enis Sezgin ekibi oldu.

Bu yıl ilk kez verilen Türkiye Fair Play Komisyonu katkıları ile verilen ‘En Centilmen Ekip’ ödülünü ise iki ekip paylaştı. Yarış sırasında zaman kaybetmelerine rağmen, önlerinde yoldan çıkan ekipleri çekerek kurtaran ve yarışa dönmelerini sağlayan Mahir Alp – Aker Alp ve Abdullah Turgut – Bayram Eyri ekipleri, bu anlamlı ödülleri Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Remzi Yılmaz’dan aldılar.

Yarış Hala Sürüyor!

Yarış 4 gün sürdü ama görevliler için yarış aylar önce başlamıştı ve ben bu yazıyı yazarken hala sürüyor.

Etap hazırlıkları, İdari hazırlıklar, konaklama ve kumanya hazırlıkları, yol notları, yarışmacılarla ilişkiler, kayıt çalışmaları için ekip aylar önce çalışmaya başlamıştı. Şimdi yarış bitip herkes elinde kupalarla ya da güzel anılarla evlerine döndüklerinde de yarış etaplarının ve Ralli merkezin toplanması ve resmi görevler, raporlamalar devam ediyor.

Son Söz

Bizim ekiplerimizden bahsetmesem hiç olmaz. Görevliler ve sevgili basın. Muhteşemdi. Öyle gün oldu ki gecenin 2’sinde etaptan geldi etap sorumluları ve SOS’ler. Ve sabah 3’de tekrar çıktılar. İletişim kesilmesin diye GPS ve Radyo iletişim odasında uyudu görevliler, otele gitmek yerine. Öğle ve akşam yemekleri için ayrılan kontenjan hep boş kaldı. Birçok kişi gün boyu hiçbir şey yemeye fırsat bulamadan çalıştı. Organizasyonun favori yemeği çay ve simit oldu. Fotoğraf ve video çeken basından arkadaşlarımız da gecesi gündüzü olmayan aynı koşturmacanın içinde toz ve çamur içinde görev yaptılar. Yarışı belgeleyen inanılmaz fotoğraflar ve videolarla döndüler.

Ekibimiz harikaydı. Herkesin bir resmi görevi vardı, yazılmamış bir dolu gayrı resmi görevi. Kimse bu benim işim değil demedi. Herkes elinin uzandığı her işi yaptı. Her görevlinin ufak da olsa bir kahramanlık hikayesi vardı, günü kurtardığı ve kimselere anlatmadığı. Bazen son anda yetiştirilen bir bayrak, bazen uygun zamanda morali yükselten bir bardak kahve. Ekiptik biz. İSOFF Ekibi.

Ve bu ekiple daha çok güzel yarışlar yapacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir